Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Beklentileri aşan ÜFE verisinin para politikası cephesinde öne çıkardığı endişeler nedeniyle satıcılı seyir izledi
Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, beklentileri aşan ÜFE verisinin para politikası cephesinde öne çıkardığı endişeler nedeniyle satıcılı seyir izledi. ABD’de ÜFE tedarik zincirinde yaşanan sıkıntıların üretim maliyetlerini artırmasıyla Ağustos’ta tahminlerin üzerinde arttı. Veri aylık bazda %0,7 artarken, yıllık bazda da %8,3 ile 2010’dan bu yana görülen en büyük artışı kaydetti. Çekirdek ÜFE aylık beklentiye paralel %0,6, yıllık %6,7 arttı. Söz konusu gelişmeler ışığında şimdilerde artan vaka sayılarına ek olarak fiyat baskılarının makroekonomik görünüme ilişkin belirsizlikleri artırarak risk algısını olumsuz etkiledi. Bu çerçevede ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,34 seviyesini aşarken, VIX endeksi de 21 seviyesine yaklaştı. Dow Jones endeksi, Apple hissesinde %3’ü aşan düşüşün etkisiyle %0,78 değer kaybıyla 34.607,72 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %0,80 düşüşle 4.458,58 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi de %0,90 gerileme ile 15.115,49 seviyesinden kapandı. Özellikle beklentinin altında gerçekleşen tarımdışı istihdam verisi sonrası S&P 500 ve Dow Jones endekslerinin satışlara sahne olduğunu belirtmek isteriz. Haftalık bazda incelediğimizde de, ABD endeksleri Haziran ortasından bu yana en kötü performanslarını gösterdi. Dow Jones endeksi %2,2 düşüşle negatif seyrini ikinci haftaya taşırken, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri de sırasıyla %1,7 ve %1,6 değer kaybettiler.
Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasaları da, Çinli otoritelerin aksiyonlarına ilişkin haber akışlarıyla satıcılı seyir izliyor. Hong Kong borsalarına kote olan Alibaba hisseleri, Financial Times’ın haberine göre Çinli otoritelerin Alipay’i Ant Group’dan ayırmak ve ayrı bir kredi uygulaması oluşturmaya zorlamak istediğini bildirdikten sonra %3 düştü. Ayrıca otomobil sektörüne ilişkin olarak sektörde çok fazla firmanın olması nedeniyle, otoritelerin sektörde konsolidasyonun gerekli olduğunu ifade etmesi negatif görünümü tetikleyen bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. ABD vadeliler tarafında ise ılmlı alıcılı seyir hakim. Bugün ABD’de bütçe dengesi verisi izlenecek. Hatırlanacağı üzere Temmuz ayı verisi 200 milyar dolar açık olarak gerçekleşmişti.
Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de NFIB küçük işletme iyimserliği ve TÜFE verileri izlenecek.NFIB küçük işletme iyimserliği Ağustos ayı verisinin aylık bazda 1,39 artışla 2,30 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. TÜFE verisinin de manşey ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %5,3 ve %4,3 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Japonya’da sanayi üretimi verisi izlenecek. Hatırlanacağı üzere Haziran ayı verisi yıllık bazda %11,6 artış kaydetmişti.
Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı