Güncel

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Artan enflasyon endişeleri nedeniyle volatilitede görülen yükseliş sonucunda satıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları enerji fiyatlarındaki yükselişin enflasyondaki artış eğiliminin ekonomiyi raydan çıkarabileceği konusundaki tartışmaların yoğunlaşmasıyla piyasalarda artan volatilite sonucunda satıcılı seyir izledi. Ayrıca Çin cephesinde düzenleyici otoritenin aksiyonlarının bankacılık sektörünü de kapsayacağı yönündeki haber akışları da piyasalardaki negatiflikte etkili oldu. Emtialar cephesinde 80 dolar/varil seviyesini aşarak 2014 sonundan bu yana görülen zirve seviyelere ulaşan petrol fiyatları dışında yaygın olarak kullanılan aluminyum fiyatları da 13 yılın zirvesine yükseldi. Diğer yandan, politika yapıcıların enflasyonist baskıların mevcut olduğu ortamda büyümenin zirve seviyeye ulaşması sonucunda sıkılaştırmacı patikaya geçiş yapacak olmaları da piyasalardaki görünümde etkili olan bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. Ayrıca, bu hafta bilanço dönemi de piyasalar açısından bir test dönemi olacaktır. Yılın üçüncü çeyreğinde şirket karlılıklarının yıllık bazda %30 artış kaydetmesi bekleniyor. Dow Jones endeksi %0,72 düşüşle 34.496,06 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi, %0,69 değer kaybıyla 4.361,19 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,64 düşüşle 14.486,20 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında, yarın açıklanacak ABD TÜFE verisi öncesinde hafif gerilese de yüksek seviyelerini sürdüren petrol fiyatları nedeniyle artan enflasyon endişeleri arasında genel olarak satıcılı seyir görülüyor. Ayrıca, Çin’de düzenleyici aksiyonların özel sektöre de sıçrayabileceği yönündeki korkular da piyasalardaki negatiflikte rol oynayan bir diğer unsur. Çinli yetkililer, 54 trilyon dolar büyüklüğündeki finans sisteminde yolsuzlukları ortadan kaldırmak amacıyla, son altı yılda ilk kez, ülkenin finans alanındaki düzenleyici kuruluşlarını, kamuya ait büyük bankaları, sigorta şirketlerini ve şüpheli alacak yöneticilerini kapsayan bir teftiş başlattı. Bu çerçevede, MSCI Asya Pasifik endeksinin teknoloji sektörü hisselerinde öne çıkan satışlarla üç günlük yükselişini sonlandırdığını görüyoruz. ABD vadeliler cephesinde de bu sabah satıcılı seyir görülüyor. Bugün ABD’de NFIB küçük işletme iyimserliği ve JOLTS verileri takip edilecek. NFIB küçük işletme iyimserliği Eylül ayı verisinin aylık bazda 0,6 puan düşüşle 99,5 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. JOLTS Ağustos ayı verisine yönelik piyasa beklentisi de 10,9milyon seviyesinde bulunuyor. Euro Bölgesi cephesinde ZEW beklenti anketi izlenecek. Hatırlanacağı üzere veri Eylül ayında 11,6 puan düşüşle 31,1 seviyesine gerilemişti.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de TÜFE verisine ek olarak, Eylül ayı FOMC toplantısı tutanakları izlenecek. Eylül ayı TÜFE verisine ilişkin piyasa beklentisi verinin manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %5,3 ve %4,1 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de sanayi üretimi verisi izlenecek. Ağustos ayı verisinin yıllık bazda %4,7 artış kaydetmesi öngörülüyor. Asya cephesinde Japonya’da çekirdek makine siparişleri verisi izlenecek. Ağustos ayı verisinin yllık bazda %13,9 artış kaydetmesi tahmin ediliyor. Çin’de de dış denge verileri takibimizde olacak. Eylül ayında Çin’in ihracat ve ithalatlarının yıllık bazda sırasıyla %21,5 ve %20,7 artışlar kaydedeceği ve bu çerçevede dış ticaret dengesinin 47,22 milyar dolar fazla olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu